Over ons

Sinds de oplevering van het nieuwe Centraal Station en de projectontwikkeling van o.a. de Markthal en het Timmerhuis en talloze nieuwbouwprojecten in – en rondom het centrum, is Rotterdam niet langer het lelijke eendje van de lage landen.

Rotterdam is een mooie zwaan geworden en wordt door bewoners, bezoekers en bedrijven beschouwd als een hippe, jonge, betaalbare en vrijdenkende stad. In het nachtleven liggen nog kansen om de stad haar nieuw verwonnen positie als aantrekkelijke woon- en werkstad te verstevigen.

Wil je meer weten over onze visie op de stad en het nachtleven?

Lees ons
visiedocument
hier

Werkvelden

De N8W8 R’dam is de betrouwbare, onafhankelijke en actieve gesprekspartner voor alle deelnemers aan de nacht, waaronder gemeente, ondernemers en bewoners. De N8W8 R’dam verbindt, signaleert, agendeert en stimuleert.

De N8W8 brengt de aanwezige kennis in Rotterdam samen, om de ambities van de stad na te jagen en de nacht in dat proces ten volle te benutten. Dit doen wij niet alleen, maar in samenwerking met bewoners, bedrijven, kennisinstellingen en de gemeente Rotterdam. Onze organisatie neemt initiatief waar nodig, maar biedt vooral ruimte en mogelijkheid voor andere belanghebbenden in de stad om te ondernemen, elkaar te ontmoeten, kennis te delen en samen te werken.

Om hiertoe in staat te zijn moet er binnen onze adviesraad gespecialiseerde kennis aanwezig zijn van tenminste, maar niet alleen:

 • Veiligheid en gezondheid
 • Evenementen en clubs
 • Sociale­-inclusiviteit en culturele­-diversiteit
 • Stedelijke ontwikkeling

Daarnaast moet er generalistische kennis
aanwezig zijn van tenminste, maar niet alleen
de volgende scenes:

 • Live-muziek
 • Electronische muziek
 • Populaire cultuur (hiphop, r&b enzovoorts)
 • Queer community

Activiteiten

Dit doen we o.a., maar niet alleen, door:

 • Uitbrengen gevraagd en ongevraagd advies
 • Bevorderen samenwerking en informatiedeling
 • Organiseren van – en ondersteunen bij evenementen
 • Ontwikkeling plannen, campagnes en beleid t.b.v. bevordering positie cultuur, horeca en evenementen

Geschiedenis

Op 20 februari 2019 kwamen er honderden Rotterdammers samen op het Stadhuisplein van Rotterdam bij de demonstratie ‘Opstaan voor de Nacht’. Deze demonstratie werd georganiseerd omdat de bewoners van Rotterdam bezorgd waren over de staat – en de toekomst van het uitgaansleven in hun stad. De oprichting van de Stichting N8W8 R’dam is een direct gevolg van deze demonstratie.

Geschiedenis2Geschiedenis4

Op 1 april 2019 won de demonstratie ‘Opstaan voor de Nacht’ de Goed Bezig Kabouter bij de Gouden Kabouter Awards in de hoofdstad. Deze hoofdprijs bij de ”awards van het nachtleven” toonde, nogmaals, de urgentie aan van een bruisend nachtleven en bracht de oprichting van de stichting N8W8 R’dam in een stroomversnelling.

Enkele maanden later, in oktober 2019, vond de Pitcher Perfect 010 plaats. Bij deze pitch-avond, georganiseerd door de afdeling Cultuur van de Gemeente Rotterdam, werd de eerste plaats behaald door de N8W8 R’dam. Dit betekende niet alleen dat het draagvlak voor de N8W8 werd aangetoond, maar ook dat de eerste financiën binnen waren.

Met de Gouden Kabouter Award en de eerste plaats bij de Pitcher Perfect 010 in de pocket werd in januari 2020 de kick-off van de N8W8 R’dam georganiseerd. Tijdens dit drukbezochte evenement werd bij MONO het visiedocument overhandigd aan de wethouder Cultuur, Said Kasmi, en gingen prominenten uit het Nederlandse nachtleven en de culturele sector met elkaar in gesprek over de rol en plek van nachtleven in de moderne stad.