Onderzoek: Rotterdams nachtleven

Hoe beoordelen liefhebbers van het Rotterdamse uitgaansleven het nachtaanbod van vóór de pandemie, in welke mate missen ze de nacht tijdens de lockdown en welke wensen, ideeën en dromen zijn er voor de toekomst? In november 2020, midden in de (tweede) lockdown, is een grootschalig publieksonderzoek uitgevoerd naar de Rotterdamse nacht door Martijn Mulder, hoofddocent Leisure, Events & Attractive Cities, in samenwerking met studenten Citybranding van Hogeschool Rotterdam. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de afdeling Cultuur van Gemeente Rotterdam met als directe aanleiding de nieuwe horecavisie waar de gemeente aan werkt.

Thys Boer

Mon Nov 15

 

Op basis van een representatieve steekproef onder bezoekers van de Rotterdamse nacht, blijkt dat het nachtleven voor corona een magere voldoende scoort. Het algemene cijfer is net iets hoger dan een 7 en terwijl dat op zich al ondermaats is voor een stad als Rotterdam, scoren de elementen avontuurlijk, rauw en vernieuwend nog een stuk lager – en laten dat nu precies de elementen zijn die zo’n grote rol spelen in de gewenste (make-it-happen) identiteit van de stad. Ook gaf een hele ruimte meerderheid aan het nachtleven in grote mate te missen ten tijde van het onderzoek (10 maanden na de start van de lockdown). Het sociale element van de nacht wordt het meest gemist en daarbij gaat het vooral over het ontmoeten van mensen; de serendipiteit van de nacht. Als gevolg van de gedwongen nachtsluiting geeft een grote meerderheid aan zich verdrietiger, eenzamer of zelfs neerslachtiger te voelen. Tenslotte: er zijn meer dan genoeg dromen en ideeën voor de toekomst. Liefst 295 respondenten (>50% van het totaal) nam de moeite een ideaalbeeld van de Rotterdamse nacht van de toekomst te schetsen. Een van de elementen die daarbij prominent naar voren kwam was het belang dat de respondenten toekennen aan het nachtleven als onderdeel van hun leven.

Uit dit onderzoek kan de conclusie getrokken worden dat een beter, mooier en ook Rotterdamser nachtleven over meer gaat dan over nachtvergunningen en het aantal clubs. In feite liggen de kansen voor een betere Rotterdamse nacht voor het oprapen. Cruciaal daarbij is de perceptie van het nachtleven bij politiek en beleidsmakers. Wanneer daar een omslag in het denken gemaakt wordt, met minder nadruk op overlast en verdovende middelen en meer oog voor de belangrijke rol die nachtcultuur speelt in het welzijn van een flink deel van de stadsbevolking én de potentie die nachtcultuur heeft om te experimenteren en innoveren, dan kan de Rotterdamse nacht in de toekomst floreren als nooit tevoren.

Via deze link vindt je het volledige onderzoek.

Supporter worden

Door deel te nemen aan het nachtleven ontwikkelen bewoners van Rotterdam een creatieve, tolerante en onderzoekende houding.

Aanmelden